خبرنگار اعزامی مشرق به ژنو - صبح اول وقت به جای مراجعه به محل استقرار خبرنگاران در ساختمان «سی سی آی جی» به هتل اینترکانتیننتال که محل اقامت وزیر خارجه کشورمان بود مراجعه کردیم چون به غیر از مذاکرات که در محل ساختمان سازمان ملل برگزار می شد سایر دیدارها در این هتل صورت می گرفت. شاید دلیل اصلی آن، کمر درد آقای ظریف باشد که این باعث شده است مقامات کشورهای دیگر و اتحادیه اروپا برای انجام دیدارها به محل استقرار وی بیایند.
اولین رویداد دیروز دیدار اشتون با ظریف بود که بعد از آن خبرحضور وزرای خارجه1+5 یکی پس از دیگری مطرح شد. اولین وزیر خارجه ای که خبر عزیمت او به ژنو منتشر شد، جان کری وزیر خارجه آمریکا بود که به دعوت اشتون از اسراییل راهی ژنو شد. او اولین وزیر خارجهای بود که دعوت شد ولی اولین وزیر خارجهای نبود که وارد ژنو شد.
خودروی حامل جان کری
شنیده ها حاکی از آن است که وزرای خارجی سایر کشورهای1+5 پس از اطلاع از اینکه جان کری قرار است در مذاکرات باشد یکی پس از دیگری اعلام کردند که به ژنو خواهند آمد. مصرترین وزیر خارجهای که به سرعت خود را به سویس رساند فابیوس وزیر خارجه فرانسه بود. او پس از ورود به ژنو به طور مستقیم به هتل اینتر کانتیننتال آمد و قبل از پیوستن به اشتون و ظریف در جمع خبرنگاران گفت که من به اراده خودم به ژنو آمده ام و علت آن نگرانی من نسبت به مسایل خاورمیانه است. لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه بر خلاف آمریکاییها و مسؤولین اتحادیه اروپا که حداقل در ظاهر نرمش از خود نشان داده بودند بسیار با غرور صحبت میکرد که البته این غرور در مصاحبه مطبوعاتی وی در دیدار با ظریف در پاریس هم به شدت مشهود بود.
لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه
پس از ورود فابیوس وزرای خارجه آلمان و انگلیس هم خود را به ساختمان رساندند ولی اینبار بدون سر و صدا. انگلیس بعد از مذاکرات ژنو یک بسیار کم سر و صدا و چراغ خاموش عمل میکند و حتی رسانههای انگلیسی هم کمتر به مساله ایران میپردازند که البته بیبیسی رسانه دولتی این کشور شاید به صورت مستقلتر و با دستور کاری متفاوت، تنور تخریب مذاکرات را بیشتر از دیگران داغ میکند.
ژست هالیوودی جان کری در ژنو
یکی از جالبترین اتفاقهایی که تا کنون شاهد آن بودم ورود جان کری و حاشیههای آن بود. جان کری ساعت 3 بعد از ظهر به وقت محلی وارد ژنو شد و به صورت مستقم به محل اقامت ظریف آمد. از نیم ساعت قبل از آمدن کری، خبرنگاران را از داخل لابی هتل بیرون کردند و نردههایی را در فاصله ده متری ورودی هتل نصب کردند که خبرنگاران پشت آن قرار بگیرند.
سروصدای آژیر بالگرد پلیس سوئیس به گوش رسید که در حوالی هتل به گشت زنی هوایی میپرداخت. این عملیات با اضافه شدن نیروهای ویژه و موتور سواران متعدد پلیس همراه بود. با دیدن صحنههای پیش از رسیدن جان کری به هتل، صحنههایی از فیلمهای هالیوودی در ذهنم تداعی شده بود که ماشین حامل جان کری به همراه چندین ماشین اسکورت به مقابل هتل رسید ولی او تا 10 دقیقه پس از رسیدن مقابل هتل از ماشین پیاده نشد. او صبر کرد تا استقبالکنندگان همگی آماده شوند و همه چیز آرام شود. سپس از ماشین پیاده شد و به میان خبرنگاران آمد.
کری گفت که من به اینجا آمدهام تا فاصله ها کم شود ولی هنوز هیچ توافقی صورت نگرفته است و خیالهای اشتباه نکنید زیرا هنوز مسایل حل نشده زیادی وجود دارد.
کری بسیار کوتاه صحبت کرد وبه سوالات خبرنگاران پاسخ نداد و به داخل هتل رفت.
آمریکایی ها با وجود مشکلات مالی شدید و کاهش نفوذ و تاثیرگذاریشان در جهان بازهم ژست ابرقدرتی خود را حفظ میکنند تا به حداقلها دلخوش کنند. ولی مشخص نیست که این دلخوشیها چقدر ادامه یابد. شاید با ایجاد این فضای امنیتی خواستند اندکی ابتکار عمل و دیپلماسی ایران که کری را به ژنو و به پای میز مذاکره با ایران کشاند، از ذهنها دور کنند.
فرزندان انقلاب همچنان در ژنو مأموریت سخت خود را ادامه میدهند و گاه ملاقاتهای فشرده و طولانی تیم ایرانی، توان گفتگو با خبرنگاران را نیز از آقای عراقچی میگیرد و همه را برای پرسیدن سؤالات بیشتر از ایشان دچار عذاب وجدان میکند. با تمام خستگیها، مذاکرهکنندگان ایرانی با صلابت و قدرت تمام به مذاکرات و احقاق حقوق ملت ایران در برابر شش کشوری که خود را قدرتهای جهانی میخوانند، ادامه میدهند.